Żeberka pieczone
Opublikowano: 16.04.2021 r.
Żeberka wieprzowe, oliwa z oliwek i musztarda – to trio wystarczy, żeby przygotować pyszne i soczyste żeberka pieczone. Niezwykłe połączenie aromatycznej oliwy i ostrej musztardy nadaje mięsu wyjątkowy smak, który z pewnością zachwyci każdego miłośnika mięsnych przysmaków. Pozwól, aby te proste składniki zamieniły Twoje żeberka w prawdziwe kulinarne arcydzieło!
Składniki dla 1 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 400 g
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki)
- Musztarda - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, folia aluminiowa
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj oliwę z musztardą i wszystkimi przyprawami.
- Obtocz mięso w marynacie.
- Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum godzinę.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej kilkoma łyżkami wody.
- Przykryj mięso folią aluminiową.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 60 min.
- Odkryj mięso i dopiekaj z każdej strony ok. 15 min.