Żeberka bbq
Opublikowano: 19.03.2021 r.
Żeberka wieprzowe, oliwa z oliwek i solidna porcja sosu BBQ – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić te soczyste, aromatyczne żeberka BBQ, które zachwycą każdego mięsożercę. Proste i szybkie przygotowanie sprawia, że to danie idealne na weekendowego grilla z przyjaciółmi czy rodziną. Gotowy, żeby zanurzyć się w smakowitej przyjemności?
Składniki dla 3 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 900 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Sos BBQ - 80 ml (4 łyżki sosu BBQ)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, kumin, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa
Przepis krok po kroku
- Żeberka umyj i podziel na części. Kawałek powinien zawierać jedną lub dwie kości.
- Wymieszaj przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczka papryki ostrej.
- Żeberka natrzyj oliwą i obtocz w mieszance przypraw.
- Mięso włóż do blaszki i przykryj folią aluminiową. Duś w nagrzany do 160 stopni Celsjusza piekarniku (grzanie góra-dół) przez 2 godziny.
- Żeberka wyjmij z piekarnika i ściągnij folię. Wysmaruj je obustronnie sosem BBQ i ponownie włóż do piekarnika. Piecz w 200 stopniach ok. 10-15 minut (w połowie obróć na drugą stronę).