Żeberka
Opublikowano: 09.04.2021 r.
Żeberka wieprzowe, oliwa z oliwek i musztarda – oto trio, które zamieni twoje danie w prawdziwą ucztę. Dzięki prostocie tych składników i łatwości w ich użyciu, przygotowanie aromatycznych żeberek będzie czystą przyjemnością. Poniżej przedstawiam przepis krok po kroku, który pomoże ci osiągnąć idealny smak i teksturę.
Składniki dla 1 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 355 g
- Oliwa z oliwek - 25 ml (2,5 łyżki)
- Musztarda - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, tymianek, liść laurowy
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj oliwę z musztardą i przyprawami.
- W przygotowanej marynacie obtocz dokładnie mięso.
- Zamarynowane mięso odstaw do lodówki na conajmniej godzinę.
- Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową.
- Piecz w piekarniku nagrzanych do 190 stopni ok. 40-60 min.
- Po tym czasie odkryj żeberka i dopiekaj ok. 10 min z każdej strony.