Zawijasy z ciasta francuskiego
Opublikowano: 05.11.2021 r.
Ciasto francuskie, szynka kanapkowa i ser żółty – to trio, które zapewni, że twoje zawijasy będą nie tylko pyszne, ale i proste do przygotowania. Dodaj do tego kukurydzę konserwową, która doda chrupiącej słodyczy i świetnej tekstury.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 400 g
- Szynka kanapkowa - 300 g (10 plastrów)
- Ser żółty - 250 g (10 plastrów)
- Kukurydza konserwowa - 150 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Na ciasto wyłóż plastry sera i szynkę, posyp kukurydzą odsączoną z zalewy i zwiń w rulon.
- Pokrój na plastry grubości 3-4 cm i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
Zawijasy z ciasta francuskiego są kalorycznym wyrobem. Ciasto francuskie zawiera gluten, więc nie powinny go spożywać osoby chore na celiakię lub z nietolerancją glutenu. Przekąski tego typu powinny także ograniczać osoby odchudzające się.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny