Zawijaski z ciasta francuskiego

Opublikowano: 15.06.2025 r.
Ciasto francuskie, plastry szynki z indyka i ser żółty – brzmi kusząco? Z tym przepisem na zawijaski z ciasta francuskiego wyczarujesz coś pysznie prostego i szybkiego. Dodatkowo ketchup doda trochę pikantności i smaku, który idealnie komponuje się z tymi składnikami. Wystarczy kilka chwil i masz gotową przekąskę na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 275 g (1 opakowanie)
- Ketchup - 60 g
- Szynka z indyka - 160 g (w plastrach)
- Ser żółty - 150 g (w plastrach)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek granulowany
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ketchup wymieszaj z dodatkiem 1 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczki oregano, połową łyżeczki czosnku granulowanego oraz szczyptą soli i pieprzu.
- Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj je przygotowanym sosem.
- Na cieście francuskim ułóż plasterki sera oraz plasterki szynki.
- Ciasto francuskie zawiń wzdłuż dłuższego brzegu w rulon.
- Ciasto francuskie pokrój na plasterki o szerokości około 2 cm.
- Ślimaki z ciasta francuskiego ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zawijaski piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut (do zarumienienia).
- Upieczone zawijaski wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i podawaj z ulubionymi sosami.
Komentarz dietetyka
Zawijaski z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na smaczną przekąskę, którą warto przygotować na spotkania ze znajomymi. Przystawka jest wysokokaloryczna, dlatego warto ograniczyć jej ilość na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny