Zawijańce z ciasta francuskiego

Opublikowano: 18.10.2021 r.
Ciasto francuskie, ser gouda i szynka z indyka – to kluczowe składniki, które sprawią, że twoje zawijańce wyjdą obłędne. Choć proste w przygotowaniu, gwarantują wyborny smak, idealny zarówno na przekąskę, jak i na mini danie dla gości. Odrobina ketchupu dodaje całości delikatny akcent.
Składniki dla 3 porcji:
- Ciasto francuskie - 275 g (1 opakowanie)
- Ketchup - 30 g (3 łyżki)
- Ser gouda - 75 g (5 plastrów)
- Szynka z indyka - 75 g (5 plastrów)
- Przyprawy - oregano, bazylia
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Ciasto francuskie rozłóż i posmaruj równo ketchupem.
- Posyp ziołami i obłóż plasterkami sera żółtego i szynki.
- Zwiń ciasto w rulon i pokrój na plastry o grubości około 1 cm.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż zawijańce zachowując około 2cm odstępu.
- Piecz przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Delikatnie ściągnij z blachy i ułóż na talerzu do ostygnięcia.
Komentarz dietetyka
Kupując ciasto francuskie warto zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwe ciasto francuskie składa się tylko z masła, mąki pszennej, wody i odrobiny soli.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk