Zasmażka do zupy
Opublikowano: 20.08.2021 r.
Mąka pszenna i masło to duet, który sprawi, że Twoja zupa nabierze pełniejszego smaku i idealnej konsystencji. Ta klasyczna zasmażka to prosty sposób, by nadać zupie odpowiednią gęstość i wyjątkowy, maślany posmak. Wystarczy zaledwie kilka kroków, aby z łatwością przygotować to domowe cudo!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 750 - 120 g
- Masło - 80 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- W garnku roztop masło. Zmniejsz ogień, wsyp mąkę.
- Mieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników.
- Uważaj żeby zasmażka nie zbrązowiała zbyt mocno.
Komentarz dietetyka
Zasmażka do zupy podwyższa jej kaloryczność. Jeśli chcesz aby kupa była mniej kaloryczna, dodaj do niej jogurt naturalny w celu zagęszczenia. Zasmażka jest lekkostrawna i możesz zagęszczać nią zupy podawane dla osób z chorobami układu trawiennego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny