Zasmażka do kapuśniaku
Opublikowano: 20.04.2022 r.
Masło i mąka pszenna – to duet, który nada Twojemu kapuśniakowi extra kremowości i głębi smaku. Tylko te dwa składniki wystarczą, aby stworzyć zasmażkę, która idealnie dopełni i zagęści Twoją ulubioną zupę. Proste, klasyczne połączenie, które podkreśli tradycyjny charakter tego dania.
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 80 g (8 płaskich łyżek stołowych)
- Masło - 150 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozpuść masło, jeśli zasmażka ma być jasna, pilnuj, aby się nie przypaliło.
- Zmniejsz ogień, wsyp mąkę na rozpuszczone masło.
- Mieszaj do powstania jednolitej masy.
- Podgrzej przez około minutę i zdejmij z ognia.
Komentarz dietetyka
Zasmażka do kapuśniaku to dodatek zwiększający kaloryczność zupy. Jeśli chcesz przygotować zasmażkę z większą ilością błonnika, użyj mąki żytniej lub pszennej mąki razowej. Zasmażka jest bardzo dobrym dodatkiem na diecie łatwostrawnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny