Zasmażka do kalafiora
Opublikowano: 25.10.2021 r.
Masło i bułka tarta – to one sprawiają, że kalafior z tym dodatkiem staje się prawdziwym hitem na stole. Zasmażka z tych dwóch prostych, ale kluczowych składników dodaje miękkim różyczkom chrupiącej tekstury i wyjątkowego smaku. Idealne dopełnienie dla warzywnej klasyki.
Składniki dla 2 porcji:
- Masło - 50 g (1/4 kostki)
- Bułka tarta - 20 g (2 łyżki)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała, łopatka drewniana
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść na patelni.
- Wsyp bułkę tartą i smaż mieszając aż zrobi się złoto-brązowa.
- Polej kalafiora, brokuła lub fasolkę szparagową.
Komentarz dietetyka
Odpowiednio zbilansowana, dobra dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk