Zasmażka do grochówki
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Olej rzepakowy i mąka pszenna to podstawa zasmażki do grochówki, bez których nie wyciągniesz pełni smaku z tej klasycznej zupy. Prosty przepis, który w kilka minut doda głębi i aksamitności Twojej grochówce. Idealny sposób, by tanio i szybko podkręcić danie!
Składniki dla 1 porcji:
- Olej rzepakowy - 60 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 60 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej olej.
- Do oleju powoli wsypuj mąkę, cały czas mieszając.
- Pozostaw na patelni aż do zarumienienia
- Gotową zasmażkę dodaj do zupy i odczekaj do jej zagotowania.
Komentarz dietetyka
To dodatek niezwykle kaloryczny i o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny