Zasmażka do flaków

Opublikowano: 20.02.2023 r.
Masło i mąka pszenna to kluczowe składniki, które sprawiają, że zasmażka do flaków jest tak pyszna! Prosty przepis, który nada twojej potrawie idealną gęstość i pełnię smaku. Zasmażka z masła i mąki jest bazą idealną do tradycyjnych flaków. Zobacz, jak łatwo przyrządzić tę klasyczną pyszność w zaciszu własnej kuchni.
Składniki dla 1 porcji:
- Masło - 40 g
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - papryka słodka
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Na patelni roztop masło.
- Następnie dodaj mąkę i zasmaż na jasny kolor.
- Do zasmażki dodaj 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej i chwilę podgrzewaj, dokładnie mieszając zasmażkę.
- Do gotowej zasmażki dodawaj odrobinę gorącego wywaru z flaków, aby ją zaprawić.
- Zaprawioną zasmażkę dodaj do fleków i dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Dodatek zasmażki do flaków ma na celu zagęszczenie zupy. Przepis na zasmażkę jest bardzo prosty.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny