Zasmażka do flaczków
Opublikowano: 08.05.2022 r.
Masło i mąka pszenna to podstawowe składniki zasmażki do flaczków, bez których ten klasyczny polski przepis się nie obejdzie. Roztopione masło w połączeniu z mąką tworzy gęstą bazę, która idealnie zagęści Twoje ulubione flaczki i nada im niepowtarzalny smak i konsystencję.
Składniki dla 1 porcji:
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, papryka słodka
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Dodaj masło na patelnię i podgrzewaj do rozpuszczenia.
- Dodaj mąkę i podsmażaj, cały czas mieszając.
- Na koniec dodaj słodką paprykę, wymieszaj i odstaw na chwilę do ostygnięcia.
- Dodaj 1 chochlę wywaru z zupy i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
- Zasmażkę wlej do zupy.
Komentarz dietetyka
Zasmażka jest produktem dość ciężkostrawnym i kalorycznym, dlatego warto dodać ją z umiarem.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk