Zasmażane buraczki

Opublikowano: 25.06.2025 r.
Buraki, cebula, mąka pszenna i olej rzepakowy to kluczowe składniki potrzebne, żeby wyczarować pyszne Zasmażane buraczki. W tym przepisie wszystko sprowadza się do prostych, ale smakowitych dodatków. Struktura i smak tych buraczanych rarytasów z pewnością zaskoczą Twoje kubki smakowe, a miękka cebula dodaje im wyjątkowego aromatu.
Składniki dla 5 porcji:
- Burak - 1000 g
- Cebula - 100 g
- Mąka pszenna typ 1850 - 20 g
- Cukier - 20 g
- Sok z cytryny - 10 ml
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Umyj buraki.
- Wlej do garnka wodę i ugotuj buraki do miękkości przez około 50-60 minut.
- Gotowe buraki wyciągnij z wody i wyłóż do ostudzenia.
- Następnie obierz buraki ze skórki i zetrzyj na tarce.
- Cebulkę obierz i drobno posiekaj.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę, następnie dodaj mąkę i całość zamieszaj.
- Po chwili dodaj starte buraczki, całość przypraw solą i pieprzem.
- Na samym końcu dodaj cukier i sok z cytryny.
- Buraczki dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Buraki można podawać na ciepło lub na zimno.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk