Zapiekany kalafior

Opublikowano: 02.08.2025 r.
Kalafior, oliwa z oliwek i ser żółty to trio, które zamieni zwykłe warzywo w smakową petardę! Główne skrzypce gra delikatny kalafior pieczony na złociście, podlany aromatyczną oliwą z oliwek, a na wierzchu pięknie topi się ser żółty, tworząc chrupiącą, apetyczną skorupkę. Spróbuj tego prościutkiego przepisu!
Składniki dla 4 porcji:
- Kalafior - 800 g
- Oliwa z oliwek - 40 ml
- Ser żółty - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, czarnuszka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Odetnij liście z kalafiora, przekrój na pół i wytnij nadmiar głąba. Główkę kalafiora rozdziel na różyczki lub pokrój na cząstki.
- Przygotuj naczynie żaroodporne, polej dno oliwą, wyłóż różyczki kalafiora. Polej je z wierzchu oliwą, posyp łyżeczką czarnuszki, kurkumą, oraz dopraw solą i pieprzem. Na końcu posyp tartym serem.
- Piecz 30 min w 200 st. C.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i minerałów.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny