Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami

Opublikowano: 15.10.2021 r.
Mięso mielone, zielona papryka, brokuły i ser żółty – to kluczowe składniki, które tworzą super smaczne zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami. Dodaj do tego chrupiącą bułkę grahamkę i cebulę prażoną, a zyskasz pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację.
Składniki dla 5 porcji:
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Masło - 50 g
- Mięso mielone wieprzowe - 400 g
- Papryka zielona - 200 g (1 duża sztuka)
- Brokuły - 200 g (pół małej sztuki)
- Kukurydza konserwowa - 150 g
- Bułka grahamka - 400 g (8 sztuk)
- Ser żółty - 200 g
- Cebula prażona - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym, dodaj do cebuli mięso, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i bazylią, usmaż mięso.
- Zieloną paprykę oczyść z gniazda nasiennego, pokrój w kostkę, brokuł podziel na mniejsze kawałki, do usmażonego mięsa dodaj warzywa i podduś 5 minut, aby nieco zmiękły.
- Bułki przekrój w pół, posmaruj masłem, wyłóż na nie farsz i posyp startym żółtym serem.
- Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp wierzch cebulą prażoną.
Komentarz dietetyka
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami to pełnowartościowe danie. Zawierają one dużo błonnika a także pełnowartościowe białko zwierzęce. Danie jest także dobrym źródłem niezbędnych witamin i składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny