Zapiekanki z bułek

Opublikowano: 23.07.2025 r.
Bułka grahamka, pieczarki, ser Mozzarella i cebula to główne składniki tych zapiekanek z bułek. Piekielnie łatwe do przygotowania, idealne na szybką kolację czy przekąskę. Cebula dodaje chrupkości, pieczarki soczystości, a rozpuszczony ser Mozzarella dopełnia całość aromatem. To prostota w najlepszym wydaniu!
Składniki dla 4 porcji:
- Bułka grahamka - 120 g (2 bułki)
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Pieczarki - 250 g
- Ser Mozzarella - 60 g (1/2 kuli)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Pieczywo przekrój na pół i posmaruj masłem.
- Pieczarki z cebulką podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
- Przełóż pieczarki na pieczywo i dodaj plastry mozzarelli.
- Całość zapiecz w piekarniku przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
Grzanki możesz przygotować w wersji mięsnej, jak i z samymi warzywami. Wybierając pieczywo postaw na to pełnoziarniste.
~ Oliwia Gawron, dietetyk