Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem

Opublikowano: 25.11.2021 r.
Bagietka francuska, wędzony boczek bez kości i ser gouda – oto główni bohaterowie naszych pysznych zapiekanek. Wszystko to uzupełnione odrobiną masła, aby uzyskać ten wyjątkowy smak. Pomyśl o chrupiącej bagietce, posmarowanej masłem i obłożonej aromatycznym boczkiem oraz rozpływającym się serem. Po prostu niebo na talerzu!
Składniki dla 4 porcji:
- Bagietka francuska - 300 g
- Masło - 20 g
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Ser gouda - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik na 230 stopni Celsjusza i wyłóż papier do pieczenia na blaszkę.
- Bagietkę pokrój w skośne kromki.
- Posmaruj bagietki masłem.
- Na bagietki wyłóż pokrojony w małą kostkę boczek i przypraw.
- Bagietki posyp serem.
- Piecz bagietki do roztopienia sera przez około 15 minut.
Komentarz dietetyka
Przepis jest źródłem węglowodanów, białka i tłuszczu. Nie należy do najmniej kalorycznych potraw.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości