Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem
Opublikowano: 07.04.2022 r.
Ziemniaki, mięso mielone, szpinak, cebula, i ser żółty to podstawowe składniki tej pysznej zapiekanki. Przygotowanie jej jest proste – układając warstwy ziemniaków, mięsnej mieszanki i kremowego szpinaku, otrzymasz bardzo smaczne i sycące danie. Dodatek śmietanki sprawia, że zapiekanka jest soczysta, a ser żółty na wierzchu tworzy złocistą, chrupiącą skorupkę.
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki późne - 1500 g (15 średnich sztuk)
- Mięso mielone wieprzowe - 1000 g
- Cebula - 400 g (2 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Szpinak - 400 g
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g
- Ser żółty - 250 g
- Suszone pomidory - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kumin, oregano, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą, oregano, kuminem i wymieszaj.
- Smaż przez 5-7 minut.
- Na drugiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj szpinak i smaż przez 2-3 minuty.
- Dopraw solą pieprzem, dodaj pokrojone w paski pomidory suszone i wlej śmietanę kremówkę.
- Duś przez 3-5 minut.
- W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami ziemniaki, mięso mielone i szpinak.
- Powinny powstać 2-3 warstwy.
- Na wierzch zetrzyj ser żółty.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 70 minut.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pyszna zapiekanka zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Jest także dobrym źródłem białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny