Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pomidorami
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Ziemniaki, mięso mielone z kurczaka, passatę pomidorową i ser cheddar – to najważniejsze składniki naszej zapiekanki! Idealne połączenie dla fanów sytych, ale prostych w przygotowaniu dań. Oczywiście dodatkowy smak zapewniają przyprawy i aromatyczna cebula oraz czosnek. Ten przepis to prawdziwy strzał w dziesiątkę na obiad dla całej rodziny!
Składniki dla 4 porcji:
- Cebula - 100 g
- Mięso mielone z kurczaka - 400 g
- Passata pomidorowa - 400 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Czosnek - 15 g
- Pomidor - 200 g
- Ser cheddar - 100 g
- Ziemniaki późne - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Podgotuj je w osolonej wodzie przez 15 minut.
- W międzyczasie w rondelku podsmaż mięso mielone doprawione przyprawami.
- Następnie dodaj cebulę i gotuj jeszcze przez około minutę. Zalej mięso połową passaty pomidorowej.
- W naczyniu żaroodpornym umieść połowę ziemniaków i przykryj połową mięsa. Kontynuuj z kolejnymi warstwami.
- Całość zalej drugą połową passaty, przypraw i udekoruj startym serem.
- Piecz bez przykrycia w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut lub do momentu, gdy zapiekanka zostanie podgrzana. A góra jest lekko brązowa.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny