Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
Opublikowano: 23.01.2022 r.
Ziemniaki, mięso mielone z indyka, pieczarki i ser mozzarella – to główne składniki na wyjątkową zapiekankę ziemniaczaną. Do tego dorzucamy podsmażoną cebulkę, czosnek, trochę śmietany i jajko dla spójności. Wszystko razem tworzy idealne danie na śniadanie, obiad lub kolację, które na pewno przypadnie Ci do gustu.
Składniki dla 8 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Śmietana 18% - 250 g (1 opakowanie)
- Jajko - 1 szt.
- Ser Mozzarella - 200 g (1 kula)
- Natka pietruszki - 40 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Pieczarki - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki umyj i pokrój w plastry.
- Olej rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj mięso, dopraw do smaku. Gdy mięso będzie charakterystycznie zarumienione dodaj pokrojone pieczarki.
- W naczyniu żaroodpornym przełóż warstwami ziemniaki i mięso z pieczarkami.
- Śmietanę wymieszaj z jajkiem, dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem i polej zapiekankę po całości.
- Dodaj mozzarellę pokrojoną w plastry i zapiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
- Danie obficie posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego nie będzie to dobra propozycja dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk