Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i papryką
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Ziemniaki, mielone mięso z kurczaka, czerwona papryka, ser cheddar i passata pomidorowa - te składniki tworzą bazę tej zapiekanki. Ziemniaki tworzą solidny fundament, mięso kurczaka dodaje białka, a czerwona papryka wprowadza odrobinę słodyczy i chrupkości. Na wierzchu rozpuszczający się ser cheddar dopełnia całość.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 250 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Mięso mielone z kurczaka - 400 g
- Papryka czerwona - 240 g
- Ser cheddar - 100 g
- Passata pomidorowa - 400 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Seler naciowy - 90 g
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki, następnie włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez 15 minut.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, dodaj mięso mielone. Następnie zalej je passatą i dopraw ziołami.
- Połowę ziemniaków rozłóż w naczyniu żaroodpornym i dopraw przyprawami.
- Paprykę pokrój w kostkę wraz z selerem naciowym, warzywa połącz z kukurydzą. Warzywa rozłóż na ziemniakach.
- Warzywa przykryj mięsem i kolejną warstwą ziemniaków.
- Jajka wij do miseczki, rozmieszaj i dodaj do nich starty ser. Całość wylej na zapiekankę.
- Danie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja na obiad, która dostarcza sporo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny