Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiełbasą
Opublikowano: 24.11.2021 r.
Ziemniaki, mięso mielone wołowe, krucha kiełbasa podwawelska, kremowa śmietanka i topniejący ser gouda – to główne składniki tej pysznej zapiekanki ziemniaczanej. Dodaj do tego solidną porcję cebuli i odrobinę keczupu dla podkręcenia smaku. Razem tworzą sycące i rozgrzewające danie, idealne na jesienne dni.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 700 g
- Mięso mielone wołowe - 250 g
- Kiełbasa podwawelska - 150 g
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Cebula - 200 g
- Keczup - 150 g
- Majonez light - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Ser gouda - 200 g
- Olej rzepakowy - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry i ugotuj, by były miękkie.
- Na patelnię wlej olej. Usmaż na nim mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Podsmażone mięso odstaw na bok.
- Pokrój cebulę w kostkę oraz kiełbasę w pół plastry i dodaj razem z cebulą na patelnię po smażeniu mięsa. Podsmaż wszystko do zarumienienia. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż około jedną minutę.
- Jak ziemniaki będą ugotowane nagrzej piekarnik do 220 st. Celsjusza.
- Majonez wymieszaj ze śmietanką oraz keczupem.
- Zacznij układać warstwowo składniki w naczyniu żaroodpornym.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Na dnie wyłóż ziemniaki, przykryj mięsem mielonym, sosem, kiełbasą z cebulą oraz wsyp kukurydzę. Polej ponownie sosem i posyp startym serem. Powtórz tyle warstw, ile będzie możliwe.
- Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika.
- Piecz 20 minut.
- Podawaj na gorąco.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka jest bogata w węglowodany, tłuszcz i białko. Ma wszystkie makroskładniki. Jest wysokokaloryczna i bogata w kwasy tłuszczowe nasycone.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości