Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem
Opublikowano: 08.04.2022 r.
Ziemniaki, mięso mielone, jajka, cebula i ser – to klucz do pysznej zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i jajkiem. Chrupiace ziemniaki, soczyste mięso mielone i kremowy ser gouda tworzą idealne połączenie. Całość dopełnia delikatny smak cebuli i dodatek jajek, które nadają zapiekance wyjątkowej konsystencji.
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g (10 średnich sztuk)
- Mięso mielone wieprzowe - 800 g
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Cukinia - 300 g (1 duża sztuka)
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Mleko 3,2% - 1000 ml (4 szklanki)
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Jajko - 4 szt.
- Ser gouda - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g (pół szklanki)
- Fasola konserwowa - 250 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
- Cukinię pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj cukinię i podsmaż.
- Warzywa odsuń na bok patelni i dodaj na nią mięso.
- Dodaj fasolę i wymieszaj.
- Smaż przez 7-9 minut.
- W rondlu rozpuść masło i zmniejsz ogień.
- Dodaj mąkę pszenną i wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Wlej mleko i dokładnie połącz masę mączną z mlekiem.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 5-6 minut, aż masa zgęstnieje.
- W naczyniu żaroodpornym wykładaj warstwami plastry ziemniaków, przekładając je sosem beszamelowym i mięsem mielonym.
- Wierzch zapiekanki stanowić ma warstwa ziemniaków.
- Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i wymieszaj do połączenia składników.
- Zetrzyj ser na tarce i dodaj do masy jajecznej.
- Masę wlej na wierzch zapiekanki.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 80 minut.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem to bardzo dobre źródło białka pokarmowego. Zapiekanka jest syta i zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Jest także bogata w składniki mineralne oraz witaminy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny