Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Cukinia, ziemniaki, mięso mielone z kurczaka i ser cheddar to podstawowe składniki tej przepysznej zapiekanki ziemniaczanej. Dodaj do tego cebulę, czosnek oraz passata pomidorową, a całość ożywisz natką pietruszki i oliwą z oliwek. Z takimi składnikami stworzysz niesamowicie smaczną, sycącą i aromatyczną potrawę idealną na obiad.
Składniki dla 6 porcji:
- Cukinia - 200 g
- Ziemniaki późne - 250 g
- Mięso mielone z kurczaka - 400 g
- Cebula - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Czosnek - 15 g
- Passata pomidorowa - 500 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Ser cheddar - 100 g
- Natka pietruszki - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Cukinię i ziemniaki obierz, pokrój w małą kostkę. Posiekaj obraną cebulę, natkę i ząbek czosnku. Warzywa połącz w misce, dopraw do smaku i wymieszaj.
- Do naczynia wlej oliwę i ułóż połowę warzyw.
- Mięso mielone przypraw solą i pieprzem i rozłóż na warzywach. Mięso przykryj drugą połową warzyw.
- Jajko wbij do miseczki i lekko rozmieszaj widelcem. Połącz je z passatą i połową startego żółtego sera.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Piecz całość przez około 40 minut.
- Następnie wyjmij naczynie z piekarnika, posyp pozostałym serem i piecz jeszcze pół godziny.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny