Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
Opublikowano: 07.10.2021 r.
Ziemniaki, mięso z piersi indyka i roztopiony ser gouda to trio, które sprawia, że zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym jest nie do pobicia. Dodaj do tego aromatyczną cebulę, czosnek i przecier pomidorowy, a stworzysz danie, które syci i kusi zapachem. Całość dopełnia delikatna śmietana i jajko, które wiążą składniki w idealną kompozycję.
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 500 g
- Ziemniaki średnie - 1000 g
- Przecier pomidorowy z solą - 125 g (pół szklanki)
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Czosnek - 16 g (2 ząbki)
- Ser gouda - 25 g
- Jajko - 1 szt.
- Śmietana 12% - 250 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 5 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Obierz ziemniaki i ugotuj na półtwardo. Po wystygnięciu pokrój je w plastry.
- Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przepuść przez prasę. Składniki podsmaż na oleju.
- Dodaj mięso mielone i smaż do zarumienienia. Następnie dołóż przecier pomidorowy i dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą oraz oregano.
- Naczynie żaroodporne natłuść. Następnie układaj w nim na przemian ziemniaki - farsz mięsny - ziemniaki. Ułożone ziemniaki można delikatnie posolić lub doprawić ulubionymi przyprawami (wedle uznania).
- Przygotuj sos ze śmietany, jajka i sera. Dokładnie wymieszaj składniki. Polej nim zapiekankę.
- Nagrzej piekarnik na 180 stopni (termoobieg) i piecz przez 30 minut.