Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem
Opublikowano: 14.04.2022 r.
Ziemniaki, mięso mielone, boczek i ser żółty – to kluczowi bohaterowie tej zapiekanki! Dodaj do nich cebulę, pomidory w puszce i kremówkę, a otrzymasz sycące, pyszne danie. Ziemniaki tworzą solidną bazę, mięso mielone i boczek dodają głębi, a ser żółty sprawia, że całość jest cudownie ciągnąca.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 1200 g (10 dużych sztuk)
- Cebula - 300 g (2 duże sztuki)
- Marchewka - 250 g (1 duża sztuka)
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Pomidory w puszce - 450 g
- Mięso mielone wieprzowe - 1000 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Ser żółty - 200 g
- Boczek wędzony bez kości - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Marchew obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj posiekany boczek i podsmaż.
- Dodaj marchew i podsmaż.
- Warzywa odsuń na bok patelni i dodaj mięso.
- Dopraw je solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką koprem oraz majerankiem.
- Smaż przez 10 minut.
- Dodaj pomidory na patelnię i duś pod przykryciem przez 15 minut.
- Spód naczynia żaroodpornego wyłóż połową porcji ziemniaków.
- Na nie wyłóż mięso i przykryj resztą ziemniaków.
- Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Zetrzyj ser żółty i połącz z jajkami.
- Na wierzch zapiekanki wylej masę jajeczną.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zapiekanka zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego. Syta zapiekanka zawiera sporą ilość kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny