Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami

Opublikowano: 03.08.2025 r.
Ziemniaki, piersi z kurczaka bez skóry, cukinia i papryka czerwona to główne składniki zapiekanki ziemniaczanej z kurczakiem i warzywami. Dodajemy jeszcze por, mleko i ser gouda, żeby całość była pyszna i kremowa. To zestawienie składników sprawia, że posiłek jest pełen smaku i sycący.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 600 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Cukinia - 200 g
- Papryka czerwona - 140 g
- Por - 70 g
- Mleko 3,2% - 500 ml
- Masło - 70 g
- Mąka pszenna typ 500 - 70 g
- Ser gouda - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Następnie wystudź i obierz. Pokrój w talarki.
- Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw ulubionymi przyprawami i podsmaż na oleju.
- Następnie kurczaka zdejmij z patelni i podsmaż drobno pokrojonego pora. Po chwili dodaj pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość dokładnie wymieszaj. Smaż do miękkości warzyw i zdejmujemy z ognia.
- Przygotuj sos beszamelowy: W garnku rozgrzej masło, następnie dodaj mąkę i smaż przez około 1 minutę. Powoli wlej mleko i energicznie mieszaj trzepaczką tak, żeby sos wyszedł gładki. Gotuj jeszcze chwilę i odstaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Formę do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Na dnie ułóż pokrojone ziemniaki. Warstwę ziemniaków smaruj połową sosu. Nałóż kurczaka z warzywami i posyp startym serem. Powtórz warstwę jeszcze raz.
- Tak przygotowaną zapiekankę piecz w rozgrzanym do temperatury 180 st. C piekarniku.
- Zapiekaj przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny