Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i brokułami

Opublikowano: 06.03.2024 r.
Ziemniaki, piersi z kurczaka i brokuły to trio, które nadaje charakter tej zapiekance. Dodaj do tego ser gouda, trochę cebuli i kremową śmietanę, a masz gotowy przepis na pyszny obiad. Wszystko razem zapieczone tworzy soczystą i aromatyczną całość, która idealnie sprawdzi się na rodzinny posiłek.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Brokuły - 500 g
- Ser gouda - 150 g
- Cebula - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Śmietana 18% - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Kurczaka pokrój w kostkę i przypraw ulubionymi przyprawami. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, gdy się zeszkli, dodaj pokrojonego kurczaka.
- Ziemniaki obierz i podgotuj we wrzącej wodzie przez około 15 minut.
- Brokuł ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 5 minut. Następnie przełóż na sito i zalej zimną wodą.
- Wymieszaj jajka ze śmietaną oraz startym żółtym serem.
- W naczyniu do zapiekania na dnie ułóż pokrojone w grubsze plastry ziemniaki. Kolejno wyłóż kurczaka z patelni. Następną warstwą będą różyczki brokuła. Przykryj pozostałą częścią ziemniaków pokrojonych w plastry. Zalej wszystko przygotowanym sosem.
- Piecz w nagrzanym piekarniki do temperatury 180 st. C przez około 30 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja zawiera brokuł, który jest bogaty w cenne witaminy i składniki mineralne.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny