Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Opublikowano: 14.08.2023 r.
Ziemniaki, piersi z kurczaka i dużo sera parmezan – to podstawa tej pysznej zapiekanki ziemniaczanej z kurczakiem. Do tego trochę oleju rzepakowego i passaty pomidorowej, żeby wszystko odpowiednio się połączyło i smakowało jeszcze lepiej. Idealna propozycja na rodzinny obiad, która łączy smaki, jakie wszyscy lubią.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki średnie - 800 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Ser parmezan - 250 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Passata pomidorowa - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa do ziemniaków
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości (około 20 minut).
- Ugotowane ziemniaki pozostaw do przestudzenia, następnie obierz je ze skórki i pokój w plasterki.
- Mięso z piersi kurczaka pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju z dodatkiem 2 płaskich łyżeczek przyprawy do kurczaka.
- Następnie do mięsa dodaj passatę pomidorową i podsmaż, aż sos zredukuje się.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę ziemniaków (około 1/3 plastrów ziemniaków). Ziemniaki posyp szczyptą soli oraz odrobiną przyprawy do ziemniaków. Następnie ułóż połowę przesmażonego mięsa w sosie. Całość posyp połową sera.
- Na ser ułóż połowę ziemniaków, pozostałe mięso oraz kolejną warstwę ziemniaków. Całość posyp pozostałym serem.
- Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 25 minut.
- Upieczoną zapiekankę podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło białka, które jest łatwoprzyswajalne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny