Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Opublikowano: 01.07.2024 r.
Ziemniaki, kiełbasa śląska i cebula – oto główni bohaterowie tej pysznej zapiekanki ziemniaczanej. Śmietana dodaje kremowej konsystencji, a czosnek delikatnie podkreśla smak. Idealne danie na szybki i sycący obiad, które zadowoli całą rodzinę.
Składniki dla 3 porcji:
- Ziemniaki późne - 300 g (5 sztuk)
- Kiełbasa śląska - 240 g (2 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Jajko - 1 szt.
- Czosnek - 10 g (1 ząbek)
- Śmietana 12% - 250 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Rozgrzej patelnię z olejem rzepakowym.
- Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Podsmaż pokrojoną w półksiężyce kiełbasę.
- Ziemniaki pokrój w plastry i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Na ziemniakach ułóż warstwę kiełbasy i tak aż skończą Ci się produkty.
- Śmietanę wymieszaj z jajkiem i zalej całą zapiekankę.
- Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.
- Zapiecz w piecu do momentu rozpuszczenia sera.
Komentarz dietetyka
Kiełbasę w tym przepisie możesz zamienić na chude mięso np. pierś z kurczaka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk