Zapiekanka z tuńczykiem
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Makaron pełnoziarnisty, soczysta cebula, aromatyczny ser cheddar i puszka tuńczyka w oleju – to podstawowe składniki, które sprawiają, że zapiekanka z tuńczykiem smakuje nieziemsko! Dodaj do tego pieczarki, groszek zielony oraz passatę pomidorową, a powstanie proste, ale sycące danie, które z pewnością podbije Twoje podniebienie.
Składniki dla 6 porcji:
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 350 g
- Cebula - 100 g
- Ser cheddar - 100 g
- Groszek zielony mrożony - 80 g
- Tuńczyk w oleju - 170 g
- Pieczarki - 200 g
- Oliwki czarne - 80 g
- Passata pomidorowa - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, następnie odcedź go i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Pieczarki i cebulę posiekaj w drobną kostkę i dodaj do makaronu.
- Tuńczyka odcedź z zalewy i podziel na mniejsze części, dodaj do pozostałych składników.
- Do naczynia wrzuć oliwki i zielony groszek, całość zamieszaj.
- W miseczce zmieszaj passatę z przyprawami, całość przelej do naczynia z zapiekanką.
- Zapiekankę udekoruj startym serem.
- Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez 35 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
To danie zdrowe, które dostarcza sporo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny