Zapiekanka z tortellini z brokułem i kurczakiem
Opublikowano: 27.11.2021 r.
Tortellini, brokuły, polędwica z kurczaka i duża porcja sera Mozzarella. To właśnie te składniki sprawiają, że ta zapiekanka jest taka pyszna! Żeby było jeszcze ciekawiej, dodajemy trochę czerwonej papryki i mlecznej śmietanki. Idealne danie na rodzinny obiad albo na spotkanie z przyjaciółmi, kiedy zależy ci na czymś prostym, ale efektownym.
Składniki dla 5 porcji:
- Tortellini - 400 g
- Olej rzepakowy - 15 ml
- Polędwica z piersi kurczaka - 300 g (Surowa)
- Brokuły - 200 g
- Papryka czerwona - 140 g
- Mleko 2% - 375 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g
- Masło klarowane - 30 g
- Ser Mozzarella - 250 g
- Ser Feta - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Brokuł podziel na różyczki, ewentualnie pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj, najlepiej na parze.
- Nastaw piekarnik do nagrzania na 200 stopni Celsjusza.
- Ugotuj tortellini zgodnie w instrukcją na opakowaniu.
- Na oleju usmaż polędwiczkę z kurczaka pokrojoną w kostkę, przyprawioną przyprawą do kurczaka.
- Pokrój paprykę w niewielka kostkę.
- W garnku umieścić masło i dodaj mąkę. Podsmaż do wrzenia (ma nie być grudek) i dodaj połowę mleka, mieszaj i ponownie dodaj resztę mleka ciągle mieszając. Mieszaj dobrze, by nie było grudek. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
- Do naczynia żaroodpornego wyłóż wszystkie składniki (oprócz serów i sosu) wymieszane ze sobą.
- Zalej całość sosem i posyp startym serem mozzarella.
- Wyłóż też pokruszony ser feta.
- Piecz pół godziny.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka jest pełnowartościowym daniem. Zawiera białko, węglowodany oraz tłuszcz. Jest bogata w warzywa.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości