Zapiekanka z tartych ziemniaków
Opublikowano: 06.01.2024 r.
Ziemniaki, jajka, tarty parmezan, majonez i mięso mielone z kurczaka – oto, co potrzebujesz, żeby zrobić naprawdę pyszną zapiekankę z tartych ziemniaków. Świeżo starte ziemniaki tworzą bazę, którą mieszamy z pozostałymi składnikami, tworząc idealne połączenie smaków. Usmażone mielone mięso dodaje zapiekance sytości, a ser i majonez nadają jej kremowości.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki średnie - 750 g (6 średnich sztuk)
- Jajko - 3 szt.
- Ser parmezan - 100 g (tarty)
- Majonez - 50 g
- Mięso mielone z kurczaka - 300 g
- Przyprawy - sól, przyprawa do mięsa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka, duża miska, miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Następnie starte ziemniaki wymieszaj z tartym parmezanem, jajkami oraz 1 płaską łyżeczką soli. Masę ziemniaczaną podziel na dwie równe części.
- Mięso mielone wymieszaj z 1 płaską łyżką stołową przyprawy do mięsa.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, następnie mięso mielone oraz pozostałe ziemniaki.
- Wierzch zapiekanki wyrównaj i posmaruj majonezem.
- Zapiekankę piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut (na 10-15 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywkę z naczynia do zapiekania, aby wierzch zapiekanki zarumienił się).
- Gotową zapiekankę podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka z tartych ziemniaków to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Ziemniaki stanowią doskonałe źródło składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania posiłków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny