Zapiekanka z serem pleśniowym

Opublikowano: 22.05.2023 r.
Ser pleśniowy niebieski, makaron penne, szynka wiejska, śmietanka kremowa 30%, pomidory koktajlowe – oto gwiazdy tej zapiekanki. Połącz smakowity, intensywny ser z kremową śmietanką i delikatnym makaronem. Dodaj do tego soczystą szynkę i świeże pomidory koktajlowe, a wynik zachwyci każde podniebienie.
Składniki dla 4 porcji:
- Ser pleśniowy niebieski - 60 g
- Makaron penne - 250 g
- Szynka wiejska - 60 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Pomidory koktajlowe - 100 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku al dente.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylej łyżkę oliwy i wysyp makaron.
- Cebulę i czosnek podsmaż na 1 łyżce oliwy i wyłóż na makaron.
- Kukurydzę odcedź z zalewy i wysyp na makaron.
- Szynkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do naczynia.
- Pomidorki umyj i podziel na połówki, włóż do naczynia.
- W misce wymieszaj śmietanę ze szczyptą soli, dwoma szczyptami pieprzu, łyżeczką ziół, łyżeczką czosnku i łyżeczką papryki. Sosem polej zapiekankę.
- Ser pokrusz i posyp nim wierzch zapiekanki.
- Wstaw do piekarnika. Piecz w temp 190 st. C przez ok. 25 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak dostarcza sporo nasyconych kwasów tłuszczowych i ma wysoki indeks glikemiczny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny