Zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym
Opublikowano: 23.01.2022 r.
Mięso mielone z indyka, aromatyczna cebula, czosnek i rozpływająca się w ustach mozzarella to kluczowi bohaterowie tej przepysznej zapiekanki. Do tego kremowe pomidory w puszce i ryż basmati, który idealnie łączy się z resztą składników. Całość ozdobiona posiekaną natką pietruszki stanowi idealne połączenie smaków dla miłośników prostych i sycących dań.
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Ryż basmati - 300 g (3 woreczki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Ser Mozzarella - 200 g (1 kula)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Natka pietruszki - 40 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, ziele angielskie
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Olej rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj mięso mielone, dopraw do smaku i duś pod przykryciem.
- Przełóż ugotowany ryż do naczynia żaroodpornego, dodaj mięso i pomidory.
- Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli i zapiecz w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.
- Danie posyp obficie posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Ryż basmati jest świetnym rozwiązaniem dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Charakteryzuje się średnim indeksem glikemicznym.
~ Oliwia Gawron, dietetyk