Zapiekanka z piersią z kurczaka

Opublikowano: 21.02.2022 r.
Makaron pełnoziarnisty, soczyste piersi kurczaka, pieczarki i ser żółty – to składniki, które tworzą wyborną zapiekankę. Całość dopełnia aromatyczna cebula i kremowa śmietanka, a na wierzchu znajdziesz chrupiącą warstwę sera. Do tego natka pietruszki, która dodaje świeżości i koloru. Tę kompozycję składników z pewnością pokochasz!
Składniki dla 5 porcji:
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 400 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Pieczarki - 400 g (20 dużych sztuk)
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Jajko - 4 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (niepełna szklanka)
- Ser żółty - 200 g
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Makaron umieść w garnku, wlej wodę i wsyp łyżkę soli, gotuj przez 8 minut na wolnym ogniu.
- Pokrój pierś z kurczaka w kostkę.
- Obierz cebulę i posiekaj w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj pierś z kurczaka i dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem, smaż przez 6 minut.
- Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż na patelni, aż odparuje z nich woda.
- Zetrzyj ser na tarce.
- Wbij jajka do miski, dodaj ser żółty i śmietanę kremówkę, wymieszaj.
- Posiekaj natkę pietruszki.
- Do makaronu dodaj resztę składników i wymieszaj.
- Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka z piersią z kurczaka to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zapiekanka zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego i ma niski indeks glikemiczny. Zapiekanka zawiera także dużą ilość składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny