Zapiekanka z pieczarkami

Opublikowano: 31.01.2022 r.
Makaron świderki, pieczarki i ser żółty – to główne składniki pysznej zapiekanki, która zadowoli każdego miłośnika prostych, ale smakowitych dań. Dodaj do tego śmietankę kremową, a całość uzyska idealnie kremową konsystencję. Cebula i natka pietruszki nadają potrawie dodatkowej głębi smaku, tworząc wyjątkowe połączenie w każdym kęsie.
Składniki dla 5 porcji:
- Makaron świderki - 600 g
- Pieczarki - 400 g (30 małych sztuk)
- Ser żółty - 300 g
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g (2 niepełne szklanki)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Natka pietruszki - 40 g (2 małe pęczki)
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron umieść w garnku, wlej wodę i dodaj łyżkę soli.
- Gotuj makaron przez 8 minut.
- Pokrój pieczarki w kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj pieczarki i smaż przez 5-8 minut.
- Wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem i gotuj, aż śmietana nieco odparuje.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu pieczarkowego.
- Sos wymieszaj z makaronem.
- Zetrzyj ser żółty i wymieszaj z resztą składników.
- Makaron umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni C przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka z pieczarkami to danie zawierające duża ilość węglowodanów prostych. Zapiekanka jest świetnym daniem jarskim. Może występować w naszej diecie 2-3 razy w tygodniu zastępując potrawy mięsne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny