Zapiekanka z pieczarkami i serem
Opublikowano: 30.11.2022 r.
Makaron kolanka, pieczarki, ser żółty i mleko – to właśnie te składniki tworzą pyszny duet, który składa się w prostej, ale wyjątkowo smacznej zapiekance z pieczarkami i serem. Całość delikatnie zagęszcza się mąką i masłem, tworząc kremowy sos, a wszystko jest zapieczone do złocistej perfekcji.
Składniki dla 6 porcji:
- Makaron kolanka (coquillettes) - 500 g
- Masło - 50 g
- Pieczarki - 500 g
- Mleko 2% - 500 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g
- Ser żółty - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, trzepaczka do jajek
Przepis krok po kroku
- Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu (w osolonej wodzie). Odcedź.
- Rozgrzej 20 g masła na patelni.
- Pokrój pieczarki w ćwierćplastry i wrzuć na patelnię razem z połową łyżeczki soli oraz papryki słodkiej, a także 1/4 łyżeczki pieprzu.
- Dodaj do pieczarek przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wszystko smaż do zarumienienia.
- Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Do garnka włóż 30 g masła i roztop je.
- Dodaj mąkę, wszystko smaż i mieszaj.
- Gdy masło i mąka się połączą, dodaj stopniowo mleko (cały czas mieszając trzepaczką).
- Zagotuj, mieszaj co jakiś czas (ma nie być grudek).
- Pod koniec dodaj szczyptę gałki muszkatołowej oraz szczyptę soli.
- Wymieszaj - sos jest gotowy, jak jest jednolity, bez grudek i zredukowany.
- Nagrzej piekarnik do 200 st. C.
- Do naczynia żaroodpornego dodaj makaron, połowę startego sera, pieczarki, zalej wszystko sosem i jeszcze raz posyp serem.
- Włóż zapiekankę do nagrzanego piekarnika i piecz do zarumienienia i roztopienia sera (około 20 minut) bez termoobiegu.
Komentarz dietetyka
Przepis jest wysokokaloryczny. Nie zawiera mięsa, więc jest dobry dla diety wegetariańskiej. W przepisie jest duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (nadmiar niekorzystny zwłaszcza dla osób z problemami układu sercowo-naczyniowego).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości