Zapiekanka z pieczarek
Opublikowano: 01.11.2021 r.
Makaron penne, pieczarki i soczysta pierś kurczaka to kluczowe składniki tej pysznej zapiekanki. Do tego dorzuć cebulę, śmietanę i ser Mozzarella, a całość zapieczesz w piekarniku na złocisty kolor. To proste danie, które w kilka chwil stanie się hitem każdego obiadu lub kolacji.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron penne - 500 g (1 opakowanie)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Pieczarki - 200 g (3 garście)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 sztuka)
- Jajko - 1 szt.
- Śmietana 12% - 250 g (1 opakowanie)
- Ser Mozzarella - 200 g (1 opakownaie)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Podsmaż drobno pokrojoną cebulę.
- Na patelnię dodaj drobno pokrojone mięso.
- Dodaj przekrojone na pół pieczarki i dopraw do smaku.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę makaronu.
- Następnie ułóż warstwę pieczarek i mięsa, póżniej znów makaron.
- Postępuj w ten sposób do momentu, aż skończą się składniki.
- Wymieszaj jajko ze śmietaną i zalej zapiekankę.
- Posyp startym serem mozzarella.
- Zapiecz w piecu do momentu rozpuszczenia się sera.
Komentarz dietetyka
Wierzch zapiekanki posyp startym serem mozzarella, jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż ser żółty.
~ Oliwia Gawron, dietetyk