Zapiekanka z parówkami
Opublikowano: 17.11.2021 r.
Makaron świderki, parówki, ser Mozzarella oraz pieczarki to harmonijne połączenie smaków w zapiekance z parówkami. Do tego cebula, czosnek i jogurt naturalny dla podkręcenia smaku. Idealna kombinacja dla szybkiego i pysznego dania na obiad lub kolację. Wystarczy kilka kroków, aby cieszyć się tym smakowitym daniem!
Składniki dla 5 porcji:
- Makaron świderki - 500 g (2 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Parówki - 250 g (1 paczka)
- Ser Mozzarella - 200 g (1 kula)
- Pieczarki - 180 g (3 garści)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Jogurt naturalny - 180 ml (1 opakowanie)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Jogurt wymieszaj z jajkiem.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek i pieczarki.
- Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na makaron dodaj pieczarki z cebulą i czosnek, dodaj pokrojone parówki.
- Całość zalej jogurtem i posyp startym serem mozzarella.
- Zapiecz w piecu przez 20 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Zamiast startego sera żółtego wybierz mozzarellę.
~ Oliwia Gawron, dietetyk