Zapiekanka z parówek
Opublikowano: 07.11.2023 r.
Makaron penne, parówki, pieczarki, cukinia, ser mozzarella i przecier pomidorowy – to kluczowe składniki tej smakowitej zapiekanki, która zadowoli każdego smakosza. Dzięki połączeniu soczystych warzyw i aromatycznych składników, tworzy się pyszne danie, które powstaje z prostych i dostępnych produktów. Przygotowanie tej zapiekanki to czysta przyjemność!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron penne - 250 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Pieczarki - 500 g (1 opakowanie)
- Cukinia - 600 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Ser Mozzarella - 120 g (1 kula)
- Przecier pomidorowy z solą - 400 g (1 opakowanie)
- Parówki - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w wodzie.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj pieczarki przekrój na pół, a cukinie pokrój w półksiężyce.
- Olej rozgrzej na patelni.
- Parówki przekrój na mniejsze części i dodaj na rozgrzany olej smaż przez 3 minuty, po czym dodaj posiekane warzywa.
- Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj warzywa i parówki, wlej passatę pomidorową.
- Na wierzchu ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę.
- Zapiecz całość w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Do zapiekanki możesz dodać dowolne warzywa oraz użyć dowolnego rodzaju sera.
~ Oliwia Gawron, dietetyk