Zapiekanka z mozzarellą

Opublikowano: 16.12.2021 r.
Makaron penne, ser mozzarella, pomidory w puszce i mięso mielone wołowe – to właśnie te składniki sprawiają, że zapiekanka z mozzarellą staje się prawdziwym hitem w kuchni. Dodaj do tego bakłażan i cebulę, a otrzymasz pyszne danie, które zadowoli niejedno podniebienie.
Składniki dla 5 porcji:
- Makaron penne - 500 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Pomidory w puszce - 600 g
- Ser Mozzarella - 300 g
- Bakłażan - 300 g (1 mała sztuka)
- Mięso mielone wołowe - 500 g
- Masło klarowane - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę.
- Usmaż mięso.
- Pokrój bakłażana w kostkę i dodaj do mięsa.
- Dodaj pomidory z puszki, dopraw czosnkiem, solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką, wymieszaj.
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
- Wymieszaj makaron z sosem, przełóż do ceramicznej formy do zapiekania i na wierzch ułóż plastry mozzarelli.
- Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 30 minut.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka z mozzarellą to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Danie jest także bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego, które jest białkiem łatwo przyswajalnym i pełnowartościowym. Zapiekanka nie jest daniem nisko kalorycznym.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny