Zapiekanka z mięsem z rosołu
Opublikowano: 05.07.2022 r.
Udko kurczaka, makaron bezjajeczny, papryka czerwona, ser cheddar i śmietanka kremowa to podstawowe składniki tej pysznej zapiekanki z mięsem z rosołu. Aromatyczne mięso kurczaka, kolorowe warzywa i kremowa konsystencja śmietanki sprawiają, że danie jest sycące i pełne smaku. Idealne na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Składniki dla 6 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 700 g
- Makaron bezjajeczny - 200 g
- Cebula - 100 g
- Koncentrat pomidorowy - 25 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Kukurydza konserwowa - 65 g
- Papryka czerwona - 230 g
- Cukinia - 150 g
- Ser cheddar - 80 g
- Śmietanka kremowa 36% - 300 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, curry
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Mięso oddziel od kości i bardzo drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekane mięso. Dodaj koncentrat i paprykę słodką. Całość dobrze wymieszaj i smaż 5 minut.
- Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku al dente. Następnie odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Paprykę i cukinię umyj i pokrój w kostkę, dodaj do makaronu.
- Kukurydzę odcedź i dodaj do pozostałych składników.
- Na wierzchu naczynia ułóż mięso z patelni.
- W misce zmieszaj śmietankę z przyprawami. Sos wlej do naczynia.
- Zapiekankę posyp startym żółtym serem.
- Zapiekankę włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 40 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny