Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
Opublikowano: 31.01.2022 r.
Mięso mielone z indyka, czerwona papryka, cebula i przecier pomidorowy to podstawowe składniki tej pysznej zapiekanki. Dodaj do tego groszek konserwowy, kukurydzę i ser mozzarella, a już masz bazę na coś naprawdę apetycznego. Ta zapiekanka to po prostu niebo w gębie – soczyste mięso w towarzystwie kolorowych warzyw!
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 400 g
- Papryka czerwona - 230 g
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 90 g
- Groszek konserwowy - 80 g
- Kukurydza konserwowa - 80 g
- Przecier pomidorowy z solą - 500 g
- Ser Mozzarella - 125 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.
- Gdy cebula lekko zbrązowieje, dodaj do niej mięso mielone.
- Mięso przypraw solą, pieprzem i papryką. Podsmaż.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Marchewki obierz i pokrój w plasterki, następnie dodaj do mięsa mielonego.
- Kukurydzę i groszek odcedź i dodaj do naczynia żaroodpornego. Całość dokładnie wymieszaj.
- Zapiekankę zalej przecier pomidorowym i wsyp przyprawy. Wierzch udekoruj mozzarellą pokrojoną w plastry.
- Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny