Zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem

Opublikowano: 26.11.2021 r.
Szpinak, mięso mielone z indyka, pieczarki i suszone pomidory to gwiazdy tej zapiekanki. Dodajemy do tego przecier pomidorowy i ser mozzarella light, żeby całość miała idealną konsystencję i smak. Aromatyczne pieczarki, delikatne mięso i zdrowy szpinak, to coś, co z pewnością przypadnie do gustu każdemu fanowi wyrazistych, a jednocześnie lekkich dań.
Składniki dla 6 porcji:
- Ryż brązowy - 300 g
- Masło klarowane - 20 g
- Szpinak - 400 g
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Olej rzepakowy - 15 ml
- Pieczarki - 250 g
- Suszone pomidory - 150 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 300 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Cebula czerwona - 100 g
- Ser mozzarella light - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż.
- Nastaw piekarnik na 220 stopni Celsjusza.
- Na oleju podsmaż mięso mielone. Dodaj do niego posiekaną cebulę. Przypraw.
- Gdy mięso z cebulką się podsmażą na tej samej patelni usmaż na połowie masła pokrojone w pół plastry pieczarki. Posól.
- Ponownie, gdy pieczarki będą podsmażone odłóż je na bok i na tej samej patelni podduś na reszcie masła szpinak oraz posiekany czosnek. Dodaj sól do smaku.
- Przecier pomidorowy wymieszaj ze śmietanką i przypraw.
- Do naczynia żaroodpornego wyłóż warstwami ryż, zalej częścią przecieru ze śmietanką, wyłóż mięso i warzywa oraz pomidory suszone. Powtórz i wykorzystaj składniki. Wierzch posyp startym serem.
- Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
Zdrowy przepis, który dostarcza białko, węglowodany i tłuszcz. Bogaty w błonnik oraz witaminy i minerały.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości