Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
Opublikowano: 23.01.2022 r.
Makaron penne, mięso mielone z indyka, pomidory w puszce i ser mozzarella – to składniki, które sprawią, że Twoja zapiekanka będzie nie tylko pyszna, ale też sycąca. Dodaj do tego cebulę i czosnek, a wszystko podlane olejem rzepakowym i posypane natką pietruszki – proste, a tak smaczne!
Składniki dla 8 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Makaron penne - 400 g (2 szklanki)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Ser Mozzarella - 200 g (1 kula)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Natka pietruszki - 20 g (1 garść)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, papryka wędzona, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj mięso, dopraw do smaku i smaż 10 minut.
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj mięso, pomidory z puszki.
- Na końcu dodaj plastry mozzarelli lub tartą mozzarellę.
- Zapiecz zapiekankę w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.
- Po upieczeniu posyp obficie posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Danie w prosty sposób przygotujesz w wersji bezglutenowej, wystarczy, że zamienisz makaron.
~ Oliwia Gawron, dietetyk