Zapiekanka z rybą, makaronem i brokułem
Opublikowano: 01.12.2021 r.
Łosoś, makaron muszelki, brokuły i ser gouda – to kluczowe składniki naszej pysznej zapiekanki. Ta combo prosto z piekarnika zachwyca delikatnym smakiem ryby, kremową konsystencją śmietanki kremowej i sporą ilością roztopionego, ciągnącego się sera. Idealny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron muszelki - 300 g
- Łosoś filet - 400 g
- Oliwki czarne - 50 g
- Brokuły - 200 g
- Ser gouda - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Makaron i brokuł ugotuj al. dente w posolonej wodzie.
- Nastaw piekarnik do nagrzania na 200 stopni Celsjusza.
- Usuń z łososia ości. Zdejmij skórę. Umytą rybę pokrój w paski.
- Odcedź makaron i brokuł.
- Makaron wyłóż na dno naczynia żaroodpornego.
- Na makaron wyłóż brokuł, łososia oraz oliwki pokrojone na pół.
- Śmietankę wymieszaj z przyprawami. Wylej ją na wszystkie składniki.
- Ser zetrzyj na tarce i posyp z wierzchu zapiekankę.
- Piecz zapiekankę przez około 25-30minut.
- Makaron i brokuł ugotuj al. dente w posolonej wodzie.
- Nastaw piekarnik do nagrzania na 200 stopni Celsjusza.
- Usuń z łososia ości. Zdejmij skórę. Umytą rybę pokrój w paski.
- Odcedź makaron i brokuł.
- Makaron wyłóż na dno naczynia żaroodpornego.
- Na makaron wyłóż brokuł, łososia oraz oliwki pokrojone na pół.
- Śmietankę wymieszaj z przyprawami. Wylej ją na wszystkie składniki.
- Ser zetrzyj na tarce i posyp z wierzchu zapiekankę.
- Piecz zapiekankę przez około 25-30minut.
Komentarz dietetyka
W przepisie znajdują się wszystkie potrzebne składniki. Makaron to główne źródło węglowodanów, ryba i ser obfitują w tłuszcz, a ryba dodatkowo ma sporo białka. Tłuszcz z ryby jest bardzo zdrowy.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości