Zapiekanka z łososiem

Opublikowano: 25.08.2025 r.
Łosoś wędzony, śmietana 18%, makaron fusilli i ser gouda – te cztery składniki to klucz do wyjątkowej zapiekanki z łososiem. Łosoś dodaje imponujący smak i aromat, a kremowa śmietana łączy się z delikatnym makaronem fusilli, tworząc aksamitne danie. Całość wieńczy ser gouda, który po zapieczeniu tworzy cudownie złocistą, ciągnącą się warstwę.
Składniki dla 2 porcji:
- Łosoś wędzony - 300 g
- Śmietana 18% - 150 g
- Cebula - 50 g
- Czosnek - 5 g
- Makaron fusilli - 200 g
- Groszek zielony mrożony - 200 g
- Masło - 20 g
- Bulion warzywny - 30 ml
- Ser gouda - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz cytrynowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu. Zachowaj około pół szklanki wody z gotowania makaronu.
- Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę z czosnkiem.
- Łososia pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Podsmaż chwilkę.
- Dodaj groszek, wlej bulion i wodę z gotowania makaronu. Dodaj śmietanę, sól oraz pieprz cytrynowy do smaku i wymieszaj.
- W naczyniu żaroodpornym umieść makaron, wlej sos z patelni i wymieszaj.
- Ser zetrzyj na tarce i posyp wierzch makaronu z sosem.
- Zapiecz całość przez 20 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Łosoś jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera w sobie aminokwasy egzogenne, które są niezbędne, ale nasz organizm sam ich nie wytwarza, czyli leucynę, izoleucynę, walinę i lizynę.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk