Zapiekanka z kurkami

Opublikowano: 07.12.2021 r.
Kurki, piersi kurczaka i ziemniaki to absolutny hit w tej zapiekance. Do tego dochodzi cebula, która dodaje aromatu, oraz ser mozzarella, który pięknie się ciągnie po upieczeniu. Całość spaja śmietana, dając daniu kremową teksturę. Próbujesz coś nowego na obiad? To będzie strzał w dziesiątkę!
Składniki dla 6 porcji:
- Kurki świeże - 400 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Ziemniaki średnie - 375 g (5 ziemniaków)
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Ser Mozzarella - 125 g
- Śmietana 12% - 200 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, naczynie żaroodporne, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Kurki oczyść i dokładnie umyj. Rozdrobnij je na mniejsze części.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj grzyby Dopraw je solą i pieprzem. Podsmaż. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebule.
- Gotowe grzyby odłóż do miski. Na tej samej patelni podsmaż mięso pokrojone w kostkę. Dopraw je.
- Do gotowego mięsa dodaj kurki i śmietanę. Poczekaj, aż sos zgęstnieje.
- Ugotuj al'dente ziemniaki w osolonej wodzie. Gotowe pokrój na plasterki.
- Do naczynia żaroodpornego dodaj ziemniaki i farsz mięsno - grzybowy. Wymieszaj składniki. Całość posyp tartym serem mozzarella.
- Piecz w piekarniku około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka ziemniaczana z kurkami składa się z dobrej jakości produktów, które dostarczają naszemu organizmowi dużo dobrych wartości odżywczych.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk