Zapiekanka z kaszy gryczanej z twarogiem i pieczarkami

Opublikowano: 02.12.2021 r.
Kasza gryczana, pieczarki, ser twarogowy i śmietana 12% – to tylko niektóre z podstawowych składników tej aromatycznej zapiekanki. Połączenie chrupiącej kaszy, kremowego twarogu i soczystych pieczarek sprawia, że danie jest sycące i wyjątkowo smaczne. Wszystko to zapieczone z serem mozzarella dodaje całości nieco ciągnącej się przyjemności.
Składniki dla 4 porcji:
- Kasza gryczana - 200 g
- Cebula - 150 g
- Pieczarki - 300 g
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g
- Jajko - 1 szt.
- Śmietana 12% - 200 g
- Ser Mozzarella - 125 g
- Masło klarowane - 10 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
- Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
- Masło rozgrzej i usmaż na nim posiekaną cebulę. Posól.
- Pokrój pieczarki w pół plastry i dodaj do cebuli wraz z dużym ząbkiem czosnku rozgniecionym w prasce. Całość ma się zarumienić. Dopraw.
- Jak warzywa zmiękną i będą rumiane przestań smażyć.
- Dodaj jajko i pomieszaj.
- Twaróg wyłóż do miseczki. Dodaj do niego żółtko oraz przypraw do smaku. Wymieszaj, by całość była dobrze połączona.
- Pieczarki z cebulą wymieszaj z połową śmietany, połową startego na tarce sera mozzarella oraz kaszą. Dopraw.
- W naczyniu żaroodpornym wyłóż składniki warstwowo: kasza z pieczarkami i ser z żółtkiem. Ponów i wierzch posmaruj resztą śmietany i sera mozzarella wymieszanych razem.
- Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz 20 minut, aż ser się zarumieni.
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera dużo błonnika i jest źródłem dobrych węglowodanów. Dostarcza białka oraz tłuszczu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości